Het Team

Dick van Zuijlen

Team

Nadat ik was afgestudeerd aan de Erasmus Universiteit ben ik gaan werken voor het Ministerie van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur (WVC). Na een paar jaar vertrok ik naar Amsterdam om te gaan werken bij een grote thuiszorg instelling.

Ik begon bij Mojo Concerts in 1994. Mojo had toen misschien 20 mensen in dienst en stond aan het begin van een periode van groei. De tweede editie van Lowlands was net geweest, North Sea Jazz was eerder dat jaar gekocht en er waren plannen voor wat in 2001 de Heineken Music Hall werd. In 1999 en 2000 vond de verkoop van het bedrijf, aan wat nu Live Nation is, plaats en in 2004 begon de voorbereiding voor de Ziggo Dome die in juni 2012 geopend werd.

Mijn focus was vooral gericht op de zakelijke kant en ik ben er het meest trots op dat alle veranderingen en groei Mojo's DNA niet wezenlijk hebben aangetast: Een gedeelde passie voor live muziek, onderlinge openheid en respect voor creativiteit, gecombineerd met een nuchtere, professionele instelling.
 

Ik heb wat meer woorden nodig om mijn idee achter dit SpiriFest toe te lichten. Klik hier om meer te weten te komen over Waarom Inspire...

Ektala Didem Çaylak

Team

Ik ben een gecertificeerd trauma therapeute en volg nu de post-doctorale studie klinische psychologie. Ik heb eerst vele jaren gewerkt in de financiële wereld. Op zoek naar meer verdieping ben ik deel gaan nemen aan diverse workshops en lezingen van spirituele leraren. Daar heb ik mijn passie voor psychologie in het algemeen en trauma therapie in het bijzonder ontdekt. Een aantal van deze therapien heb ik geïntroduceerd in Turkije.

De ontmoeting met mijn partner Dick heeft vele nieuwe dingen in mijn leven gebracht. Toen onze werelden samenkwamen leek van het een het ander te komen en nu staan we hier: Op het punt om dit nieuwe festival werkelijkheid te laten worden.

Why Inspire?
Inspire betekent voor mij "totaal zijn". Totaal zijn in wat we doen en daarmee onszelf en anderen inspireren. In A New Earth spreekt Eckhart Tolle over het op een lijn brengen van onze innerlijke en uiterlijke drijfveren waardoor "flow" ontstaat. Dit is wat Inspire voor mij is: Een ongelooflijke flow.

En ik geloof dat muziek en dans de beste natuurlijke therapie is :-)


 

Tijn Touber

Team

Tijn Touber (1960) is muzikant, schrijver en inspirator. Hij is oprichter van Lois Lane. Hun debuutalbum bereikt de eerste plaats van de Album Top 100 en verkoopt meer dan 100.000 stuks. Tijn schrijft onder meer de titelsong voor de film Amsterdamned. Na dit muzikale avontuur legt hij zich toe op bewustzijnsontwikkeling, gaat in de leer bij verlichte meesters en leeft veertien jaar als yogi in Amsterdam. In deze periode geeft hij trainingen aan de Amsterdamse politie, delinquenten in gevangenissen, verplegend personeel in ziekenhuizen (VU, AMC en MCA) en jongeren op Lowlands.

Als geen ander weet Tijn spiritualiteit tot leven te brengen en naar de dagelijkse praktijk te vertalen. Hij schrijft hierover columns, interviews en verhalen. In juni 2009 verschijnt Spoedcursus Verlichting (bestseller), een jaar later Verlicht Leven (bestseller) en weer een jaar later Stadsverlichting (een initiatief om huiskamers in Nederland open te stellen voor regelmatige meditatie). Inmiddels doen zo'n vijfhonderd huiskamers mee. Daarnaast geeft Tijn regelmatig masterclasses (onder meer over het Geheim van Genialiteit, zijn nieuwe boek dat in september 2012 verscheen) en Stilte Concerten met zijn partner

Why Inspire?
Inspire is een belangrijk festival. Het is de plek waar passie en actie elkaar ontmoeten. En dat is hard nodig in een tijd waarin onbezielde structuren instorten en bezieling structuur krijgt. Inspire is een plek waar bevlogenheid de aarde raakt en spiritualiteit vorm krijgt: Tijdens concerten, in yoga, meditatie en ademworkshops, in interviews, panels, lezingen en happenings. Ik ben blij deel uit te maken van dit nieuwe festival dat wordt gebracht door de makers van Lowlands - voor mij een jaarlijks terugkerend hoogtepunt. Samen met mijn vriendin Kris geef ik er al jaren meditatie- en yogaworkshops. Ieder jaar neemt de belangstelling toe en worden de tenten groter. Vorige jaar zeiden we tegen elkaar:  Er komt een tijd dat het omdraait. Dan wordt de stilte minstens zo belangrijk als het geluid en de binnenkant net zo belangrijk als de buitenkant. Et voilà: Inspire!


 

Mada Özlem Ustaömeroğlu

Team

Mada werkte als architect en had het gevoel dat ze meer spiritualiteit in haar leven diende te vinden om content te zijn. Ze begon ernaar te zoeken en had verschillende spirituele ervaringen die haar erg hielpen in haar leven, maar nog niet tot tevredenheid. Nu gelooft ze dat balans het allerbelangrijkst is! Wetenschap en spiritualiteit hebben hun eigen flow nodig voor de balans in het leven. Mada werkt nu als expressieve kunst therapeute en gebruikt creativiteit, gevoel, emoties en gedachten voor psychologisch inzicht. Interactie tussen mensen op een informele manier is de bron van haar professionele nieuwsgierigheid.   
 
Why Inspire?
“Mijn antwoord is ontleend aan Martin Bubers ‘Ich-Du’ benadering. Ik geloof dat het zonder afstand ervaren van mensen de mogelijkheid biedt om de essentie van hun bestaan te raken. Ik vertrouw op het proces, op creativiteit, ik geloof in verandering, verrassing en goede wil; daarom ben ik op mijn pad.”
 

Johan Noorloos

Team

De ruim 13 jaar van samenzijn met Jean Klein en Wolter Keers was mede bepalend voor mijn visie op spiritualiteit. Deze twee zeer verschillende, en voor mij speciale mannen, waren beiden op hun eigenzinnige wijze levensgenieters. Deze bij tijd en wijle extreme tegenstelling tussen hen heeft mij laten inzien dat je de weg naar inzicht op je eigen wijze moet bewandelen. Velen inspireren mij; velen die ik verder onbenoemd laat omdat uiteindelijk de namen van hen die ik kende geen maatstaf is voor de waarde van mijn inzicht.

Midden jaren 60 was mijn indringende vraag “wie ik ben” door beleving opgehouden te bestaan.
Hoe leef je het dagelijks leven als deze vraag er niet meer is? Dat is de drijfveer die mij beweegt vanaf begin jaren 70 om me volledig te wijden aan het leven vanuit mijn ware natuur.”

Mijn aanzet om aan Inspire mee te doen is mijn overtuiging dat acceptatie, vrijheid en levensvreugde, en niet alleen controle en onthouding je helpen als je op zoek bent naar wat je echt bent. Het festival is voor mij de plek waarin je verschillende benaderingen bij elkaar vindt. Zo kun je dat wat het meeste bij je past ontdekken. Je wordt aan het denken gezet of gaat de stilte in. Je kunt ontdekken dat lichtheid, speelsheid, opwinding en vreugde ook bij jouw ontdekkingstocht horen.

Johan Noorloos studeerde in 1999 af als eerstegraads dramadocent in Kampen.
De jaren erna verdiepte hij zich in verschillende oosterse filosofieën. Met name Yoga en Meditatie brachten rust, inzicht en kracht. In 2004 behaalde Johan in Thailand zijn lesbevoegdheid als Yogaleraar. Op verschillende plekken in de wereld verdiept hij zich in de wereld van  Yoga en meditatie.

Johan als schrijver
Zijn ervaringen in het jarenlange lesgeven zowel in workshops, groeps- en privélessen, resulteert begin 2009 in het boek: “ Hoe Yoga je leven kan veranderen”. Dit boek, uitgebracht door Thomas Rap, beschrijft op heldere en overzichtelijke wijze een 21daags stappenplan.
Tal van prominente Nederlanders, die eerder al lessen volgden bij Noorloos, vertellen over hun ervaringen. Waaronder Daphne Bunskoek, Katja Schuurman, Jeroen Pauw, Gerard Spong, Anita Witzier, Leco van Zadelhoff, Mart Visser en Yvonne Kroonenbergh.

In februari 2011 kwam Johans nieuwe boek uit, Twaalf goeroes, dertien ongelukken, een openhartig verslag van zijn zoektocht naar geluk.

Johan als docent
Enkele jaren geleden richtte Johan samen met twee collega's, Marcel van de Vis en Anat Geiger, Yogagarden op. Een yogastudio in hartje Amsterdam waar alle vormen van yoga en meditatie door professionele leraren worden onderwezen. Samen met Marcel van de Vis, bestiert Noorloos zijn eigen opleidingsinstituut. Toekomstige leraren worden opgeleid om hun stijl in, en hun visie op deze filosofie te verspreiden. Een mooie missie; De ware kracht van Yoga en Meditatie laten zien juist door het te ontdoen van zijn stoffige en soms zweverige imago.

Johan’s leven, zijn ontdekkingreis, zijn bevindingen en zijn talent om oosterse filosofieën te vertalen naar ons huidige leven, zijn de krachtige ingrediënten van een multimediale workshop, Het Inzicht, die vanaf begin 2011 op verschillende plekken in het land wordt gegeven.

Johan Noorloos, vertelt, begeleidt en inspireert...

Why Inspire?
Het is mijn missie geworden om de passie die ik voel in mijn werk en de talenten die ik van het leven heb gekregen zodanig in te zetten, dat ik daarmee niet slechts mijn eigen potentie leef, maar ook anderen hoop te inspireren hetzelfde te doen. Ik ben dankbaar voor de mogelijkheden om deel uit te maken van een nieuwe beweging welke de naam `Inspire`draagt.
Met onder andere de krachtige instrumenten van yoga en meditatie, waar ik zo lang dankbaar gebruik van maak, hoop ik mijn bijdrage te kunnen leveren aan een veelbelovend festival.

 

Jacques Lewensztain

Team

Jacques Lewensztain is geboren in 1946 in Cochabamba, Bolivia.
Later woonachtig in Buenos Aires, Argentinië tot zijn 18e levensjaar om daarna in verschillende landen te verblijven om te leren, te werken en te begeleiden o.a. in Israël, Turkije, Frankrijk, Duitsland, Spanje, Nederland, België, Engeland, Nieuw Zeeland en de VS. Vanaf 1968 is hij vast woonachtig in Nederland.

Begin jaren ‘60 studeerde hij o.a. wiskunde aan de Technion te Haifa en psychologie aan de Sorbonne te Parijs. Later studeerde hij verder psychologie in combinatie met menselijke wetenschappen en letteren aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en aan de Universiteit van Amsterdam waar hij afstudeerde in 1985.

Vanaf eind jaren ‘60 is hij een gewijde geestelijk begeleider.
Zijn spirituele kennis en ervaringen van deze periode van zijn leven staat beschreven in het boek  “Yoga als kunst van het ontspannen” die hij schreef met Kumara Malavika (Christine Klein) en Wolter Keers. Dit werk werd eerst in het Engels gepubliceerd (Yoga: Art of relaxation, Watkins books) en kort daarna in het Nederlands vertaald. Hij werkt tot op heden als spirituele begeleider, management consultant en persoonlijke begeleider. Zijn passie is om anderen te inspireren in het leren omgaan met het dagelijkse vanuit je ware natuur.

Citaat van Jacques Lewensztain over zichzelf: “Mijn weg”
“De krachtige grenzeloze en onvoorwaardelijke liefde die ik ontving in Bolivia tijdens mijn vroege kinderjaren toen ik opgroeide tussen de oorspronkelijke Quechua bewoners blijft mijn belangrijkste bron van inspiratie.''

Why Inspire?
“Mijn aanzet om aan Inspire mee te doen is mijn overtuiging dat acceptatie, vrijheid en levensvreugde, en niet alleen controle en onthouding, je helpen als je op zoek bent naar wat je echt bent. Het festival is voor mij de plek waar je verschillende benaderingen bij elkaar vindt. Zo kun je dat ontdekken wat het meeste bij je past. Je wordt aan het denken gezet of gaat de stilte in. Je kunt beseffen dat lichtheid, speelsheid, opwinding en vreugde ook bij jouw ontdekkingstocht horen.”

Sven Christiansen

Team

Sven werd in 1962 geboren in de Deense hoofdstad Kopenhagen, waar hij werd opgevoed als atheïst. Hij beleefde de ‘dood van zijn materialistische denkwijze’, zoals hij het beschrijft, op zijn 28e in 1990. Hij ontdekte het bestaan van een spiritueel levensterrein en beleeft al sinds 1992 een wederopstanding die nog steeds bezig is. Sven heeft in zijn leven veel artistieke avonturen ondernomen en inheemse culturen bestudeerd. Hij is opgeleid als leraar en holotropisch ademtherapeut en werkt als uitgever/vertaler.

Why Inspire?
“Voor mij vertegenwoordigt Inspire de pauze tussen inademing en uitademing. In dat vacuüm is het brein inactief, wat een relaxte staat mogelijk maakt waaruit ware creativiteit ontstaat. Inspire is de creatie van een ruimte in onze levens – waar anderen voor ons al zijn geweest – wat ons kan helpen aan glimpsen, ervaringen, inzichten en handvatten voor de realisatie van ons volledige potentieel in ons dagelijks leven.”
 

Dorrit Toftekaer

Team

Dorrit werd in 1953 in Denemarken geboren. Op haar vijftiende beleefde ze een crisis, die zorgde voor een zoektocht naar wijsheid en innerlijke rust. Op haar 59e is ze nog steeds zoekende: Het pad is haar doel. Over de jaren haalde Dorrit inspiratie bij verschillende tradities, zoals onder meer het boeddhisme, soefisme, shamanisme, Amerikaanse indianen en het Christendom. Ze werkt al ruim 35 jaar als therapeut en haar behandelwijze groeit mee met haar eigen leerproces. Dorrit kweekt en produceert ook al vijftien jaar bloementherapieën. Ze is opgeleid als accountant, genezer, holotropisch ademtherapeut en somatische ervaringen begeleider. Haar levensdoel is om over te gaan in vreugde en geluk.

Why Inspire?
“Inspire komt van het latijnse woord inspiro. Het stamt af van het woord ‘spirit’, oftewel levenskracht: Ik adem, ‘ik inhaleer levenskracht’, ik verbind me met levenskracht. Ik hoop dat Inspire jou zal inspireren om levenskracht in te ademen en het uit te nodigen in je leven…”

 
 

Piet de Knegt

Team

Hier een plaatje van mezelf. Geboren 3 februari 1962 in Delft. Na de middelbare school bedrijfseconomie gestudeerd. In 1988 mijn eerste job als ambtenaar op het ministerie van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur. In 2003 de overstap gemaakt naar de sector Openbare Orde en Veiligheid. Nu als financieel adviseur werkzaam voor het Veiligheidsberaad; een mooie polderbaan......

Why Inspire?
Vanaf jongs af aan altijd een passie gehad voor de gitaar. Tot mijn 15e jaar de luchtversie van het instrument bespeeld. Daarna overgestapt naar het echte werk. En dat is ook precies de reden om deel te willen zijn van ons feestje:  Tussen doen alsof en gewoon doen ligt eigenlijk niets dat ons tegenhoudt.
 

Frederik van Alkemade

Team

Toen Dick mij in 2011 in de tuin van Mojo vroeg wat ik met spiritualiteit heb, was ik allereerst verrast. Wat een mooie vraag binnen onze nuchtere rock mentaliteit. Maar dat is maar schijn, spiritualiteit is overal, hoe meer kennis we hebben en delen, en waar ego's plaatsmaken voor meervoud, doing the right thing. Mijn persoonlijke interesse ligt in de samensmelting van wetenschap en spiritualiteit. En ik ben een liefhebber van Yin en Yang. Met in mijn achterhoofd de uitspraak van Niels Bohr:  “Er zijn twee soorten waarheden: oppervlakkige waarheden, waarvan het tegendeel duidelijk onwaar is, en diepe waarheden, waarvan het tegendeel even waar is.”

Why Inspire ?
Elke stap naar kennis en een nieuwe wereld inspireert me. Essentiele onderdelen van het festival, waar ik graag en met veel plezier aan meewerk! 

 

Robin van der Eijk

Team

De eerste kennis making met spiritualiteit en wetenschap was voor de 24-jarige Robin tijdens haar werk bij Mojo Concerts, eerst als stagiaire voor een ander project, nu als 1 van de organisatoren van het nieuwe festival Inspire. Ze studeerde aan de Hoge Hotelschool Den Haag en wilde een keer wat anders dan de hotellerie, hoge service bieden aan gasten en food&beverage. Ze begon bij Mojo Concerts om kennis te maken met de wereld van het organiseren van festivals, muziek en evenementen. Tijdens haar stage kwam ze in een hele andere wereld terecht dan zij gewend was. Opeens had ze met healings, readings, workshops, yoga en meditatie te maken. Natuurlijk moest zij hier aan wennen maar werd hier totaal in meegesleurd tijdens het organiseren van dit nieuwe festival. Ze vind het vooral heel belangrijk dat alle bezoekers veel plezier hebben, ontspannen, lekker gaan dansen en rijk aan kennis naar huis gaan.

Why Inspire? 
Spiritualiteit was voor mij heel vaag. Ik ben niet spiritueel gericht en had er eigenlijk ook niet erg veel mee. Wanneer ik spiritualiteit hoorde,  zag  ik vooral veel geitenwollen sokken voor mij. Mijn motivatie om mee te organiseren aan dit festival is om te laten zien dat het ook totaal anders kan. Het hoeft niet heel zweverig te zijn maar kan juist ook down to earth zijn! Daarnaast; muziek, spiritualiteit, wetenschap, yoga, meditatie, kinderen, lekker eten en drinken is een perfecte combinatie en wil dit graag laten zien door middel van dit festival. 
 

Philippe Soeters

Team

Inspire haalt je uit je dagelijkse sleur door een weekend lang kennis te geven van een diversiteit aan inspirerende onderwerpen. Onderwerpen die inzicht geven in wat het leven te bieden heeft. Naast meditatie en yoga is er dus ook muziek, eten, kunst, en wetenschap.

Als vormgever wil ik laten zien dat Inspire niet op de voorgrond treedt, maar de kracht in jezelf naar boven haalt, dat Inspire staat voor een mix van wetenschap en spiritualiteit. Dat Inspire beeldend is en de content centraal stelt. Ik vind het te gek om mee te mogen werken aan een festival dat naast amuseert ook inspireert!