Yin Yoga

Daphne Luttger

De Yin yoga les van Daphne, voertaal Engels, staat in het teken van loslaten en overgave. Yin yoga is een confrontatie met de diepere lagen in jezelf. In tegenstelling tot Yang yoga is Yin yoga geen dynamische vorm van yoga. De ultieme Yin ervaring; doordat je lichamelijk , emotioneel en mentaal wordt uitgedaagd en uiteindelijk leert loslaten, kun je tot volledige overgave komen in het moment.

Buiten is Binnen

Jacques Lewensztain, Sara Lewensztain

Buiten is Binnen (met Sara Lewensztain)
Jnana yoga, Jacques
Op de toetsen, Sara 
 
Laat je zintuigen vrij zijn.
Beleef direct wat er is. De volle intensiteit van het leven met open aandacht.
Yoga met een verrassend invalshoek: alles beleven zoals het is in plaats van het te willen beleven, veranderen of beheersen.
Een zachte indrukwekkende ontdekkingstocht met gevoel, gehoor en lichaam.
 

*Je hoeft niets van yoga af te weten om hier aan mee te doen. Of als je gevorderd bent en open bent voor een rustig verfrissend alternatief.*

 

Yoga by Rituals

Rituals

Onze sponsor Rituals verzorgt een eigen yoga workshop. Inhoud wordt nader bekend gemaakt.

Ashtanga Yoga (modified Primary Series)

Dorinda Farver

Ashtanga Yoga (Aangepaste Eerste Serie)
Hierbij biedt Dorinda een aangepaste combinatie van bewegingen uit de eerste serie van de Ashtanga; een serie houdingen (asana’s) die populair werden door Sri K. Pattabhi Jois. Dit is een energieke, fysiek uitdagende oefening die de adem volgt en ons helpt energieblokkades in het lichaam te doorbreken en nieuwe energie te doen stromen. Het is een proces dat intense inwendige warmte oproept, en overvloedige, reinigende zweetvorming die spieren en organen ontgift. Het resultaat is een verbeterde bloedsomloop, een licht en sterk lichaam en een rustige geest.

Deze workshop zal in het Engels gegeven worden.

Welke soort Yoga kan ik het best volgen?

Een kleine introductie
De roots van yoga liggen in het Hindoeïsme. Het mooie van het Hindoeïsme is zijn tolerantie. Het is een extreme combinatie van complete vrijheid van expressie tot extreme controle willen hebben. Iedere gelovige kan de vrijheid nemen om zijn eigen balans hier in te vinden, dat wat bij hem het beste past.
Zo is ook het met Yoga, daarom zijn er zoveel scholen en stijlen. De vraag is: wat past het beste bij mij?

Yoga leraren, scholen en stijlen hebben een uiteenlopende combinatie van benaderingen, accenten, tempo’s en pauzes.

1. Benaderingen zijn of voornamelijk gebaseerd op controle en meesterschap over je zintuigen of juist gebaseerd op precies het tegengestelde: het niet-ingrijpen, het vrijlaten van je zintuigen en accepteren van wat er is zoals het is.

2. Accenten: als het accent op het lichaam gericht is heet het Hatha Yoga, als het accent op het intellect ligt heet het Jnana Yoga, als het met het hart en gevoelens te maken heeft heet het Bhakti Yoga, met een accent op daden en zijn effect Karma Yoga, met het accent op energie en adem Pranayama Yoga, op beweging van energie Kundalini Yoga en op geluid en zijn effecten Mantra Yoga.

3. Tempo’s lopen van het statisch een tijd lang een houding aanhouden naar langzame beweging tot snelle beweging en zelfs zeer snelle beweging afhankelijk van de yoga-soort.

4. Pauzes vinden plaats tussen de oefeningen door, of na een series oefeningen, en zijn bij de ene leraar, school of stijl van korte en bij andere juist van langere duur.
Pauzes tussen de oefeningen zijn bedoeld om de uitwerking beter te voelen of als een meditatief moment.
Pauzes vind je niet bij alle soorten yoga want bij sommige worden de oefeningen zonder pauze tussen de houdingen uitgevoerd. Dan kunnen de houdingen aaneengeregen zijn in een korte of een langere serie.
 

Critical Alignment Yoga

Paul Braaksma

Een beleving en ervaringsles gericht op lichaamsbewustzijn en gekoppeld aan yogaoefeningen. Deelnemers krijgen uitleg over CA yoga en over de feitelijke inhoud van de les. Vervolgens wordt aandacht besteed aan directe lichaamservaring, wat zal leiden tot een bewuste manier van bewegen in de yogaoefeningen. De les eindigt met het verstillen van geest en lichaam in Savasana.

Masterclass: De Kern Van Jnana Yoga

Jacques Lewensztain

De Kunst van het Ontspannen of Jnana Yoga
Jacques geeft op het festival een aantal lessen onder de titel De Kunst Van Het Ontspannen, Of Gewoon Yoga.
De laatste tientallen jaren is yoga een groeiende hype. Er ontstaan steeds meer stijlen en scholen. Maar wat is yoga teruggebracht naar zijn roots? Naar zijn simpelheid: gestript van exotische namen of ingewikkelde houdingen? Als een eenvoudige maar krachtige manier om je ware natuur te ontdekken.
 
Workshop
Masterclass, voor meer gevorderden. Probeer het ook als je een moedige beginner bent!
 

Capsules

Maaike Chavanu

Capsules
We willen graag iedere dag yoga doen, maar wat doe je dan? Vaak weet je het niet. Zoals je voor je gezondheid vitaminecapsules kan innemen, is er ook een yogaserie om iedere dag te doen: de vijf capsules van Swami Niranjanananda (Satyananda Yoga), asana's, pranayama, yoga nidra, mantra's en yoga-door-de-dag-heen. Een goed begin van de dag! De capsules krijg je op papier mee na de ochtendles.

Hatha Yoga

Jan Kuiper

Hatha Yoga
In deze les komen de volgende onderdelen aan bod: meditatie, warming up, vinyasa, asana (houding) en savasana (slotontspanning). In Jans lessen kan en mag er veel gelachen worden, hoewel er soms ook hard wordt gewerkt. Jan zorgt ervoor dat iedere yogasessie zowel Yin- als Yang- asanas bevat.

Iyengar Yoga

Annemieke Post

Beweging
Iyengar Yogales
Al meer dan 70 jaar wijdt B.K.S. Iyengar (1918) zijn leven aan hatha yoga. Door de jaren heen
ontwikkelde hij een opzienbarende methode welke wereldwijd een begrip is geworden. Iyengar yoga is een intensieve en verfrissende methode die door honderdduizenden yoga studenten uit alle delen van de wereld wordt beoefend. Hierin staan evenwicht en precisie centraal. Elke centimeter van het lichaam dient met evenveel bewustzijn benaderd te worden, want via lichamelijke verfijning ontwikkelt men het bewustzijn en de eigen intelligentie van het lichaam.

Iyengar yoga is opgebouwd met als basis: staande houdingen / voorover buigingen / draai oefeningen en achter over buigingen. ( niet dat al deze oefeningen in een les gedaan worden) Iyengar Yoga is vooral duidelijk in precisie uitleg en detail.

Kundalini Yoga

Wessel Wallert

Kundalini Yoga

Een bijzondere gelegenheid om contact te maken met je 'diepere' zelf en oneindige bron van energie. Aan de hand van een dynamische reeks oefeningen en meditaties wordt je naar een krachtige bewustzijnsverruimende ervaring geleid. Inspire nodigt je uit om 'in het diepe te springen' en geïnspireerd te raken door de schoonheid van het leven, weerspiegeld in je eigen heldere en ontwaakte bewustzijn. 

Kom, geniet en deel een geweldige ervaring. 

Deze workshop is toegankelijk voor alle niveaus van oefening en bekwaamheid.

Pranayama Yoga

Jan Kuiper

Pranayama Yoga

Tijdens deze workshop wordt het lichaam sterk opgewarmd door middel van een serie verschillende houdingen, waaronder de zonnegroet. Er wordt verder aandacht besteed aan de drie hoofdbestanddelen van de adem: inademing, uitademing en het vasthouden van de adem. Daarnaast worden er verschillende ademhalingstechnieken gedemonstreerd om de Kundalini of levenskracht op te wekken en deze door het lichaam te leiden. Het karnen en het optillen van de buik wordt gedemonstreerd. Het is aan te bevelen om voor deze les niet te veel te eten.

Qigong, de ‘Yoga uit China’

Patricia van Walstijn

Patricia van Walstijn geeft je tijdens deze inspirerende workshop een voorproefje van Qigong, de ‘Yoga uit China’. Ze leert je activerende en rustgevende oefeningen waarin het direct ervaren van vitaliteit en rust in je hoofd centraal staat. In de korte uitleg verbindt zij de Chinese kijk op energie aan ons dagelijks leven in het Westen. Inspirerend en ontspannend! We doen een Chinese warming-up, de activerende ‘Partner squat’ en de rustgevende ‘Sway La Qi’ oefening.

Satyananda Yoga

Maaike Chavanu

Pawanmuktasana's workshop/les
Een serie asana's die uit drie delen bestaan: losmaken van de gewrichten, asana's voor de ingewanden en rug en een aantal oefeningen om de (shakti) energie op te wekken/te stimuleren. Zowel lichamelijk inspannend, ontspannend als meditatief. Beslist de moeite waard om mee te maken! De Pawanmuktasana's zijn een van de paradepaardjes van de Satyananda Yoga.

Slow Flow Stress Relief Yoga Workshop

Myrna van Kemenade

Slow Flow Stress Relief Yoga Workshop
In deze diep ontspannende en ontgiftende sessie kom je mentaal, fysiek en emotioneel helemaal tot rust. De rustige houdingen, adem en aandacht voor meditatie geven je handvatten om in je dagelijks leven op elk gewenst moment de rust te vinden. Horloge af, gsm uit en waan je even in de tijdloze zone. Je hoeft alleen maar te zijn...

 

Vinyasa Flow Yoga

Johan Noorloos

Vinyasa Flow Yogales
In deze vinyasa flow les voor beginners wordt veel aandacht besteed aan de techniek van de houdingen en er wordt tijd genomen om de houdingen rustig aan te leren. Johan Noorloos brengt je door middel van een krachtige flow in een staat van concentratie en meditatie. Dynamische bewegingen worden versmolten met een gecontroleerde ademhaling. Technieken uit verschillende stijlen komen in deze freestyle vinyasa les aan bod.

TBA (Yoga & More)

TBA

Be curious!